U utorak i srijedu, 5-6. marta 2024.godine, na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Univerziteta "Mediteran" Podgorica biće organizovana dvodnevna radionica namijenjena studentima,  koju će voditi dr Mimmu Rankanen, profesorka art terapije na Univerzitetu Oslo Metropolitan u Norveškoj. Radionice će služiti upoznavanju studenata sa umjetničkim i terapeutskim odnosom i uslovima  potrebnim  da bi se uopšte jedan umjetnički proces smatrao terapeutskim, a  bazirane su na teoriji kontinuuma ekspresivnih terapija ETC. Takođe, nakon dvodnevnog rada sa studentima na Fakultetu, 7 & 8. marta, dr Rankanen održaće i radionice u ZU "Dobrota" sa zaposlenima ove psihijatrijske bolnice. 
Radionice se organizuju u okviru trogodišnjeg međunarodnog projekta Kreativen Evrope MAD BALKANS- CREA- CULT- 2023- COOP,  u kojem FVU zajedno sa Akademijom likovnih umetnosti iz Beograda, a uz podršku ZU Dobrota i Instituta za mentalno zdravlje iz Beograda, učestvuje kao pridruženi partner. Projektom rukovodi NVO Prostor iz Beograda u partnerstvu sa Dom Turnić iz Rijeke, Hearing Voices Mreža Zapadnog Balkana(BH) i  Univerzitetom OsloMet (Faculty of Technology, Art and Design, Oslo Metropolitan University). 
 
Predavač: dr Mimmu Rankanen, profesorka art terapije na Univerzitetu Oslo Metropolitan u Norveškoj
Termin: 5 - 6. mart 2024.godine
Lokacija: FVU, Univerzitet "Mediteran" Podgorica
*************

Dr Mimmu Rankanen je profesorka art terapije na Univerzitetu Oslo Metropolitan u Norveškoj. Radila je kao postdoktorski istraživač na Univerzitetu Aalto i Univerzitetu umetnosti u Helsinkiju. Ima veliko iskustvo u nastavi art terapije na univerzitetskom nivou u Finskoj i svoje istraživanje je predstavila na 19 međunarodnih konferencija . Objavila je devet naučnih članaka i devet poglavlja u knjigama i koautor je finske knjige o principima art terapije.
Mimmu Rankanen je državni psihoterapeut, koji ima obrazovanje i u kognitivno-analitičkoj psihoterapiji i art terapiji. Pored akademskog rada, ima i privatnu praksu kao art terapeut. Ona radi dugotrajnu kliničku art terapiju sa odraslima koji pate od različitih problema mentalnog zdravlja kao što su depresija, anksioznost i poremećaji ličnosti.

 

Mimmu Rankanen

NA VRH