Zadovoljstvo nam je da vas obavijestimo, da će se godišnja međunarodna konferencija o kulturnim politikama, pod nazivom Cultural policies. Developments. Perspectives./Kulturne politike. Procesi. Perspektive  u organizaciji evropske asocijacije Compendium of Cultural Policies & Trends (SE), održati po prvi put u Crnoj Gori 26 i 27. septembra 2024. godine. Grad domaćin 2024. Međunarodne konferencije je Podgorica, a mogućnost da se pedeset predstavnika zemalja potpisnica Evropske konvencije o kulturi i još toliko pridruženih članova i delegata, predstavnika evropskih i svjetskih  institucija kulture, okupi u septembru u Podgorici, nastala je aktivnošću Univerziteta “Mediteran” Podgorica i partnerstvom sa Sekretarijatom za kulturu Glavnog  grada, Javnom ustanovom Muzeji i galerije Podgorice i Ministarstvom kulture i medija Crne Gore. 

Compendium of Cultural Policies & Trends, asocijacija koja igra vodeću ulogu u osnaživanju međunarodne razmjene znanja i djeluje kao poluga za kreiranje kulturnih politika i demokratskih okvira upravljanja, a koju je formirao Savjet Evrope još 1998. godine, prisutna je u Crnoj Gori od 2022.godine. Iako dugogodišnja potpisnica Evropske konvencije o kulturi, Crna Gora je pristupila pomenutoj asocijaciji prije dvije godine, aktivnostima Univerziteta “Mediteran” Podgorica i preuzimanjem članstva u ime države Crne Gore. Crnogorska predstavnica u asocijaciji je koleginica Nataša Kraljević, a prvi izvještaj o kulturnim politikama u Crnoj Gori objavljen krajem 2022.godine.

Ovogodišnje dvodnevno okupljanje predstavnika i delegata Compendium of Cultural Policies and Trends u Podgorici, podrazumijevaće seriju predavanja i tematskih panela, u kojima će učestvovati  evropski, regionalni i crnogorski umjetnici i djelatnici u kulturi, a služiće boljem upoznavanju crnogorske kulture i baštine, ali i savremene kulturne scene.

Okupljanje predstavnika i delegata Compendium of Cultural Policies and Trends, organizuje se jednom godišnje, uvijek u drugoj zemlji članici, tako je 2023. Međunarodna konferencija organizovana u Valeti, na Malti, a godinu ranije, u Narodnoj biblioteci Rumunije, u Bukureštu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Rumunije. O ranijim dođajajima pogledajte na linku https://www.culturalpolicies.net/about/our-assemblies/ 

Za vizuelni identitet ovogodišnje konferencije zadužen je kolega Nikola Latković, a o više detalja bićete obaviješteni uskoro. 

https://unimediteran.net/2024/02/23/medunarodna-konferencija-o-kulturnim-politikama-cultural-policies-developments-perspectives-compendium-of-cultural-policies-and-trends-26-27-ix-2024-podgorica/ 
https://www.culturalpolicies.net/2024/02/22/2024-compendium-conference-in-montenegro-save-the-date/

 

International Cultural Policy Conference

NA VRH